
Maakuntien tilakeskuksen ja hyvinvointialueiden yhteistoiminnan keskiössä olivat vuonna 2024 erilaiset verkostot. Verkostoissa yhtiö edisti strategiansa mukaisesti alueiden valtakunnallisten toimintatapojen ja -mallien yhtenäistämistä sekä kiinteistö-, toimitila- ja taloushallinnon vastuuhenkilöiden verkostoitumista.
Maakuntien tilakeskuksen roolina erilaisissa verkostoissa ja työryhmissä oli
- tarjota osallistujille työkaluja ja vertaistukea omantyönsä toteuttamiseen
- laatia hyvinvointialueille valtakunnallisiatilannekatsauksia
- antaa hyvinvointialueille tietoja päätöksenteon tueksi
- toimia verkoston koollekutsujana.
Kiinteistö- ja toimitilajohdon verkosto
Hyvinvointialueiden kiinteistö- ja toimitilajohdon verkosto kokoontui vuonna 2024 viisi kertaa. Toimintaan osallistui aktiivisesti kaikkien hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän toimitila- ja kiinteistöjohtajia sekä Maakuntien tilakeskuksen edustajia ja muita tilaisuuksiin puhujiksi kutsuttuja alan asiantuntijoita.
Verkoston tavoitteena on sen toiminnan aloituksesta vuodesta 2023 asti ollut tarjota hyvinvointialueille foorumi ajatusten, osaamisen ja kokemusten jakamiseen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen toimitilojen johtamisesta. Toiminnan keskiössä ovat hyvinvointialueiden kiinteistö- ja toimitilajohtamisen ajankohtaiskysymykset, niistä keskustelu ja yhteiskehittäminen kaikkien hyvinvointialueiden kesken.
Vuonna 2024 verkostossa käsiteltiin laajasti erilaisia toimitilajohtamisen teemoja. Osallistujilla oli myös mahdollisuus kuulla asiantuntijapuheenvuoroja esimerkiksi investointien ohjauksesta, kiinteistöverotuksesta ja työympäristöjen muutoksista.
Vuonna 2025 verkosto jatkaa toimintaansa pääsääntöisesti Teams-alustalla noin kahden kuukauden välein.
Toimitilavuokrauksen verkosto
Vuonna 2024 hyvinvointialueiden toimitilavuokrauksen verkosto tuki alueita vuokrausasioissa, määritteli periaatteita, loi malliasiakirjoja ja käsitteli vuokraneuvottelujen kysymyksiä.
Lisäksi verkosto laati analyysejä vuokran määrittelyyn sekä ohjeita arvonlisäverotuksesta ja vuokrakohteen rakennuttamisesta. Se myös täydensi tuottamiaan sopimusmalliluonnoksia ARA-välivuokrauksen sopimusmallilla hyödyntäen juridista asiantuntijaa.
Toimitilavuokrauksen verkosto kokoontui vuonna 2024 yhteensä viisi kertaa. Työ jatkuu vuonna 2025 keskittyen kuntien kanssa laadittaviin siirtymäkauden jälkeisiin vuokrasopimuksiin ja niihin liittyviin kysymyksiin.
Modulo-tilatietopalvelun pää- ja talouskäyttäjien verkosto
Hyvinvointialueiden lakisääteisen Modulo-tilatietopalvelun pää- ja talouskäyttäjien verkosto jatkoi Maakuntien tilakeskuksen luotsaamana aktiivista toimintaansa myös vuonna 2024. Verkoston jäseninä toimivat kaikkien hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän nimeämät Modulon pääkäyttäjät ja taloushallinnon asiantuntijat.
Verkoston tarkoituksena on nimensä mukaisesti yhdistää tilatietopalvelun pää- ja talouskäyttäjät sekä tarjota heille koulutusta ja perehdytystä palvelun ominaisuuksista. Lisäksi verkosto toimii tiedotuskanavana ja keskustelufoorumina, jossa käsitellään palvelun käyttöä ja kehityskohteita. Tavoitteena on varmistaa palvelun tehokas hyödyntäminen ja tukea sen jatkuvaa kehittämistä käyttäjien tarpeita vastaavaksi.
Verkosto kokoontui vuoden 2024 aikana Joensuussa ja Hyvinkäällä sekä kahdesti Teams-alustalla. Vuonna 2025 verkosto jatkaa toimintaansa suunnitellun aikataulun mukaisesti ja tapaa neljä kertaa, joista läsnätilaisuudet järjestetään Seinäjoella ja Lahdessa.
Modulo-tilatietopalvelun asukasvuokrauksen verkosto
Modulo-tilatietopalvelun asukasvuokrauksen verkosto kokoontui vuonna 2024 yhteensä neljä kertaa. Kolme tapaamista järjestettiin Teams-alustalla ja yksi läsnätilaisuutena Helsingissä. Läsnätilaisuus sai osallistujilta myönteistä palautetta ja vastaavia toivottiin järjestettävän myös jatkossa.
Verkoston toiminnassa keskeistä oli hyvien käytäntöjen jakaminen ja arjen haasteiden ratkaiseminen yhteistyössä. Verkostokeskustelut antoivat osallistujille mahdollisuuden kuulla, miten muilla hyvinvointialueilla oli toimittu. Tätä pidettiin erityisen arvokkaana. Aktiivisen vuoropuhelun ansiosta myös uusia kehitysideoita nostettiin esiin ja ne huomioidaan Maakuntien tilakeskuksen kehitystyössä.
Verkostoon liittyi vuoden aikana neljä uutta hyvinvointialuetta. Vuoden 2024 lopussa verkoston toimintaan osallistui yhteensä 16 hyvinvointialuetta.
Vuonna 2025 verkosto jatkaa toimintaansa kokoontumalla neljä kertaa – kolmesti Teams-alustalla ja kerran läsnätilaisuudessa.
Kestävän kehityksen verkosto
Hyvinvointialueiden kestävän kehityksen verkosto aloitti toimintansa vuoden 2024 alussa. Verkoston tavoitteena on edistää hyvinvointialueiden yhteistä keskustelua, kehittämistä ja kokemusten jakamista sekä tunnistaa ja ratkaista kiinteistötoiminnan vastuullisuuteen liittyviä yhteisiä kysymyksiä.
Verkosto on suunnattu erityisesti hyvinvointialueiden, HUS-yhtymän ja Helsingin kaupungin toimitilojen ja kiinteistöjen ekologisen, taloudellisen, sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden vastuuhenkilöille.
Vuonna 2024 verkosto kokoontui viisi kertaa Teams- alustalla. Lisäksi syksyllä järjestettiin läsnätapaaminen Helsingissä, ja alatyöryhmät kokoontuivat käsittelemään erityiskysymyksiä, kuten sähköautojen latauspisteitä ja muuttuvaa jätelainsäädäntöä.
Verkoston työ jatkuu vuonna 2025 säännöllisillä tapaamisilla, pääasiassa Teams-alustalla. Vastuullisuuden laajalla kentällä verkoston painopiste pysyy ympäristöasioissa, erityisesti rakennusten energiatehokkuuden ja ilmastovaikutusten parantamisessa.
Jaa sosiaalisessa mediassa