Hallituksen toimintakertomus: yhtiön näkymät vuodelle 2025

perjantai 11.04.2025

Maakuntien tilakeskuksen liiketoiminnan toimintaympäristö on muutoksessa. Hyvinvointialueiden talouden tasapainottamisen ja sopeuttamisen paineet heijastuvat alueiden tilatarpeisiin, investointeihin, toimitilakannan ylläpitoon sekä näihin liittyviin palveluihin.

Väestön demografiset muutokset haastavat kaikkia hyvinvointialueita. Alueilla palveluiden eriytyminen ja alueiden välinen erilaistuminen jatkuvat. Vaativan sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnot keskittyvät, ja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluverkot tiivistyvät. Osaavan työvoiman saatavuus vaikeutuu ja digitaalisten palveluiden rooli kasvaa. Julkishallinnon rakenneuudistukset jatkuvat.

Toimintaympäristön muutokset edellyttävät Maakuntien tilakeskukselta monitahoista yhteistyötä sekä laaja-alaista tietoa ja alansa asiantuntijuutta. Yhtiö käynnisti vuonna 2024 vaikuttavuushankkeet, joiden tavoitteena on muutaman seuraavan vuoden aikana mahdollistaa hyvinvointialueille merkittävät tilakustannussäästöt.

Vaikuttavuushankkeet jatkavat aikaisemmin tehtyä työtä 300 miljoonan euron säästötavoitteen eteen. Tavoite saavutetaan tavoitteellisella johtamisella, toimintaa tehostamalla ja yhteisillä toimintamalleilla. Yhtiö myös tukee pyrkimyksiä hiilineutraalisuuteen huomioimalla hyvinvointialueiden toimitilojen energiatehokkuus- ja ympäristöystävällisyyskysymyksiä.

Geopoliittisen epävakauden myötä erilaiset epävarmuustekijät otetaan nyt kiinteistö- ja rakennusalalla huomioon entistä tarkemmin. Maakuntien tilakeskuksen liiketoiminnassa varautuminen näkyy esimerkiksi suhtautumisessa hyvinvointialueiden toimitilojen omistamiseen, vuokraamiseen ja vuokratilojen omistussuhteisiin.

Maakuntien tilakeskuksen visio on olla asiakkaiden luottama asiantuntija, joka yhdistää älykkäästi talouden, vastuullisuuden ja hyvinvoinnin.

Maakuntien tilakeskuksen missio on olla valtakunnallinen hyvinvointialueiden kiinteistö- ja toimitilahallinnon osaamiskeskus, jonka tehtävä on tukea asiakkaita talouden tasapainottamisessa sekä tehokkaan ja kestävän kiinteistöhallinnan saavuttamisessa tuottamalla tietoa, luomalla innovatiivisia ratkaisuja sekä jakamalla asiantuntijuutta ja parhaita käytäntöjä.

Maakuntien tilakeskuksen keskeiset strategiset tavoitteet vuonna 2025 ovat asiantuntijuuden kasvattaminen, yhteisen ja verkostomaisen toiminnan kehittäminen, hyvinvointialueiden talouden ja investointikyvyn vahvistaminen sekä kestävän kehityksen ja tiedolla johtamisen edistäminen.

Tiedolla johtamisen painopisteitä ovat vaikuttavuushankkeet ja laadukas, tarkoituksenmukainen toiminta. Strategisissa tavoitteissa korostuvat tiedon laatu ja kattavuus, asiakastyytyväisyys sekä lisäpalveluiden liikevaihto.

Strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi Maakuntien tilakeskus käynnisti vuonna 2024 hallituksensa tukemana neljä monivuotista vaikuttavuushanketta. Hankkeiden avulla mahdollistetaan hyvinvointialueille merkittävät tilakustannussäästöt tavoitteellisella johtamisella, toimintaa tehostamalla ja yhteisillä toimintamalleilla.

Hankkeissa yhdenmukaistetaan laskenta- ja toimintatapoja, parannetaan kustannustehokkuutta ja vertailtavuutta, tehostetaan tilankäyttöä ja tiloissa tapahtuvaa toimintaa sekä nopeutetaan strategian muuttumista toiminnaksi.

  • Hyvinvointialueiden kiinteistö- ja toimitilastrategiat -vaikuttavuushankkeessa laaditaan kaikille hyvinvointialueille yhteiset kiinteistöjen ja toimitilojen omistamisen ja käytön valtakunnalliset periaatteet.
  • Hyvinvointialueiden sisäisen vuokrauksen toimintamalli -vaikuttavuushankkeessa yhtenäistetään hyvinvointialueiden toimintatapa kohdistaa toimitiloista aiheutuvat kustannukset aiheuttamisperiaatteen mukaisesti mahdollisimman vertailukelpoisesti tiloja käyttäville yksiköille.
  • Hyvinvointialueiden yhteinen investointiprosessi ja -laskenta -vaikuttavuushankkeessa rakennetaan yhteistyössä hyvinvointialueiden ja valtion kanssa hyvinvointialueille yhteinen investointiprosessi ja investointien laskentamalli tilainvestointien suunnitteluun.
  • Tilakonseptit-vaikuttavuushankkeessa tuotetaan yhdessä hyvinvointialueiden kanssa alueille yhteisiä teknisiä ja toiminnallisia tilakonsepteja.

Hankkeet rahoitetaan yhtiön kassasta, jonka valtio tätä varten jätti vahvaksi.

Vuonna 2025 jatkavat kiinteistö- ja toimitilajohdon verkosto, toimitilavuokrauksen verkosto, Modulon pää- ja talouskäyttäjien verkosto, Modulon asukasvuokrauksen verkosto ja kestävän kehityksen verkosto.

Vuoden aikana julkaistaan lakisääteinen investointiselvitys sekä tilannekuvaraportti hyvinvointialueiden toimitiloista.

Maakuntien tilakeskuksen taloudelliset näkymät vuodelle 2025 ovat vakaat. Yhtiö ei toimi kilpailutilanteessa markkinoilla, vaan se on hyvinvointialueiden ja valtion omistama inhouse-yhtiö.

Maakuntien tilakeskuksen strategiana on kaudella 2024–2028

  • tukea tiedolla johtamista yhtenäisen, ajantasaisen ja vertailukelpoisen tiedon sekä tietojärjestelmien avulla
  • syventää yhteistä ja verkostomaista toimintaa asiakkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa
  • kasvattaa asiantuntijuuttaan, vahvistaa rooliaan ja varmistaa jatkuvuuttaan osaavan, kehittyvän ja omistautuneen henkilöstön sekä laadukkaan toiminnan avulla

Yrityskohtaisten strategisten tavoitteiden lisäksi Maakuntien tilakeskus on asettanut toiminnalleen kaksi vaikuttavuustavoitetta:

  • hyvinvointialueiden talouden kestävyyden ja investointikyvyn vahvistuminen kiinteistö- ja toimitilajohtamisen parhaiden käytäntöjen ja investointisuunnittelun yhteisten toimintaperiaatteiden avulla,
  • kestävän kehityksen edistyminen tilojen ympäristöystävällisten ja energiatehokkaiden toimintaperiaatteiden ja -mallien sekä parhaiden käytäntöjen jakamisen avulla.

Tavoitteena on, että hyvinvointialueiden vuotuisia toimitilakustannuksia saataisiin tehostettua 300 miljoonalla eurolla vuoteen 2028 mennessä.

Kestävän kehityksen tavoitteena on, että hyvinvointialueiden toimitilojen hiilineutraalisuus saavutettaisiin vuoteen 2035 mennessä.

 

Jaa sosiaalisessa mediassa