Maakuntien tilakeskuksen rooli ja tehtävät 2022

torstai 03.02.2022 | Kehittäminen, Maakuntien tilakeskus, Hyvinvointialue, Uudistamme palveluitamme

Maakuntien tilakeskus nimettiin vuoden 2021 lopulla hyvinvointialueiden lakisääteiseksi toimitila- ja kiinteistöhallinnon osaamiskeskukseksi. Kysyimme Maakuntien tilakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Latvalalta, mitä se käytännössä tarkoittaa vuonna 2022.

Mitä toimitila- ja kiinteistöhallinnon osaamiskeskus tekee?

”Karkeasti jaoteltuna Maakuntien tilakeskus tarjoaa palveluita, joilla toteutetaan a) lakisääteiset osaamiskeskuksen tehtävät, b) valtioneuvoston asetuksella säädettävät tehtävät ja c) muut kiinteistö- ja toimitilajohtamisen tehtävät.”

”Lakisääteisiä tehtäviä on mainittu muutamia. Ensinnäkin ylläpidämme hyvinvointialueiden yhteistä tilatietojärjestelmää ja siihen liittyviä palveluita eli käytännössä Modulo-tilatietopalveluamme. Toiseksi annamme vuosittain hyvinvointialueille ja valtioneuvostolle selvityksen hyvinvointialueiden tekemistä toimitilojen investointipäätöksistä ja niiden vaikutuksista hyvinvointialueiden talouteen. Ja kolmanneksi hoidamme hyvinvointialueiden eli omistajiemme meille antamia muita toimitila- tai kiinteistöhallinnon tehtäviä.”

Miten tämä näkyy Maakuntien tilakeskuksen toiminnassa vuonna 2022?

”Keskitymme tänä vuonna kolmeen asiaan:

  • Modulo-tilatietopalvelun käyttöönottoihin hyvinvointialueilla
  • sote- ja pela-uudistuksen toimenpanon valmistelun tukemiseen
  • osaamiskeskuksen järjestäytymiseen.”

”Käytännössä olemme alkuvuodesta jatkaneet Modulo-tilatietopalvelun kehittämistä hyvinvointialueiden tarpeisiin. Tämä työ on toki jatkuvaa, ja Modulo on jo kaikkien hyvinvointialueiden käytettävissä.”

”Pian aloitamme lakisääteisen investointiselvityksen suunnittelun. Kun hyvinvointialueet saavat organisaationsa rakennettua, otamme heidät mukaan kehittämään palveluitamme. Tämä on tuttua tekemistä jo sairaanhoito- ja erityishuoltopiirien sekä pelastuslaitosten kanssa, joiden palvelutarjoajana toimimme sote- ja pela-muutoksen koko läpiviennin ajan.”

”Kesän jälkeen käynnistyvät omistajiemme eli hyvinvointialueiden ja valtion kanssa keskustelut yhtiömme roolista tulevaisuudessa. Asiakkaille näkyvän osuuden taustalla teemme siis paljon töitä tukeaksemme yhtiömme omistuksen siirtoa mahdollisimman sujuvasti valtiolta hyvinvointialueille.”

”Lopuksi on tärkeää todeta, että vuonna 2022 yhtiöllämme on myös merkittävä rooli kuntien tilatiedon laadullisessa ja määrällisessä kehittämisessä sekä hyödyntämisessä. Siirrymme alkuvuodesta 2022 hankemaailmasta kunnille jatkuvasti tarjottaviin palveluihin. Käynnistämme yhteistyön yli 220 kunnan kanssa ja ehdimme solmia palvelusopimuksen niistä yli 180 kunnan kanssa. Lokakuussa 2022 kuntien tilatietopalvelut siirtyvät emokonserniimme Senaatti-kiinteistöille. Tekemistä siis riittää vuonna 2022.”

 

Jaa sosiaalisessa mediassa