Maakuntien tilakeskuksessa vilinää ja vilskettä piisaa

tiistai 14.12.2021 | Uutiskirjeet, Kehittäminen, Maakuntien tilakeskus, Hyvinvointialue, Näkökulmat

On aika tarkastella mennyttä puolta vuotta ja luoda hieman jo odotuksia tulevaankin.

Kun puoli vuotta sitten toivotin kaikille kiireistä kesää, vähänpä tiesin, mitä syksy toisi tullessaan. Maakuntien tilakeskuksen asiakasmäärä tuplaantui hetkessä, kun hyvinvointialueiden valmistelutoimielimet aloittivat työnsä ja työt tietojen kokoamiseksi kunnilta sekä sairaanhoito- ja erityishuoltopiireiltä hyvinvointialueille siirtyvistä tiloista saatiin käyntiin.

Arvioimme kesän lopulla, että sairaanhoito- ja erityishuoltopiirien omistuksesta siirtyy hyvinvointialueille reilut 800 rakennusta, joissa on vajaat neljä miljoonaa bruttoneliömetriä. Näiden tilojen tiedot pohjakuvineen olemme yhteistyössä piirien kanssa vuosien varrella jo pitkälti koonneet yhteen, joten uudet hyvinvointialueet ovat hyvässä asemassa näiden tilatietojen hyödyntämisessä.

Sama pätee piirien vuokraamiin tiloihin, sillä vuokrasopimuksetkin ovat tilatietopalvelussamme: sekä tiedot että sopimukset siirtyvät sellaisinaan hyvinvointialueiden käyttöön.

Modulo-tilatietopalvelullemme tämä tarkoittaa kuitenkin useamman tietokannan yhteensovittamista, yhdistämistä ja päivittämisen yhteydessä tarvittavia yksittäisten tietojen siirtoja eri tietokantoihin vielä koko vuoden 2022 niin sairaanhoito- ja erityishuoltopiireille kuin hyvinvointialueille. Samalla kehitämme jatkuvasti raportointi- ja analyysityökalujamme asiakkaidemme työn helpottamiseksi.

Suurin hyvinvointialuille siirtyvien tilojen luku- ja neliömäärä on kuitenkin kunnilta hyvinvointialueille siirtyvissä omistetuissa ja vuokratuissa tiloissa. Aloitetaan helpommasta päästä: kuntien vuokraamien tai muilla sopimuksilla käytössään olevat sote- ja pela-tilojen sopimukset siirtyvät hyvinvointialueille sellaisinaan. Sote-kohteita näistä on vajaat 3 000 ja pela-kohteita noin 200 kappaletta, joissa on yhteensä vajaat kaksi miljoonaa neliömetriä. Näiden kohteiden sopimustietoja kokoamme parhaillaan Modulo-tilatietopalveluumme sitä mukaan, kun hyvinvointialueiden toimitila- ja kiinteistövalmistelijat saavat käytyä niitä vain läpi alueensa kuntien kanssa.

Maakuntien tilakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Latvala oli YLE TV1:n iltauutisten vieraana 13.12.2021. Klikkaa kuvaa ja katso klippi.

Ylivoimaisesti suurin savotta on kuitenkin edessä kuntien omistamissa sote-tiloissa. Nämä tilat hyvinvointialueet nimittäin vuokraavat kunnilta vähintään kolmeksi vuodeksi vuoden 2023 alusta. Paitsi että kohteita on paljon – noin 4 500 kappaletta plus vielä viitisensataa pelastuslaitosten käytössä olevaa tilaa, ja joissa kaikissa on yhteensä yli neljä miljoonaa bruttoneliömetriä – kuntien pitää määrittää niille myös vuokrat ja solmia vuokrasopimukset hyvinvointialueiden kanssa. Hyvinvointialueiden tilavalmistelijat selvittävät parhaillaan kuntien kanssa muun muassa, paljonko tiloja tarkalleen ottaen on ja missä käyttötarkoituksessa ne ovat.

Kunnat, jotka ovat mukana Kuntien tilatieto -hankkeessamme voivat halutessaan hyödyntää Skenarios-palvelun tarjoamia toiminnallisuuksia vuokriensa määrittämiseen. On ollut ilahduttavaa nähdä, miten moni kunta on vuoden aikana liittynyt mukaan Kuntien tilatieto -hankkeeseen. Jo yli puolien Manner-Suomen kuntien kanssa olemme ehtineet sopimusneuvotteluihin, ja näistä 118 kanssa on jo allekirjoitettu tiedonsiirtosopimukset.

Kaikki kunnat tuntuvat kuumeisesti odottavan sote- ja pela-lainsäädäntöön liittyvää vuokra-asetusta, joka parhaillaan on lausuntokierroksella. Vasta kun asetus astuu voimaan, kunnat voivat määritellä kohteidensa lopullisen vuokran. Jotta hyvinvointialueet ja kunnat voisivat tätä työtä tehdessään toimia mahdollisimman tehokkaasti ja yhdenmukaisesti, olemme yhdessä Kuntaliiton kanssa käärineet hihat valtakunnallisen vuokramallin luomiseksi. Tavoitteena olisi saada kuntien ja hyvinvointialueiden väliseen vuokraukseen 1.1.2023 alkavalle kolmen vuoden ja mahdollisen optiovuoden sopimuskaudelle valtakunnallinen malli, joka sisältäisi vuokrasopimuksen, yleiset vuokrasopimusehdot ja rakennustyyppikohtaiset vastuunjakotaulukot. Palaamme asiaan vuokra-asetuksen edettyä eduskuntaan.

Edellä listattujen töiden lisäksi saimme lokakuussa mieleisiä uutisia talouspoliittisesta ministeriövaliokunnasta; olemme nyt yhdessä Maakuntien tilakeskuksen hallituksen kanssa käynnistäneet valmistelut siihen suuntaan, että Maakuntien tilakeskus aloittaa vuoden 2023 alusta hyvinvointialueiden kiinteistö- ja toimitilahallinnon osaamiskeskuksena. Käytännössä tämä tarkoittaa, että lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin strategiatyöt ovat työpöydälläni loppusuoralla. Näin uudet omistajamme eli hyvinvointialueet eivät joudu aloittamaan organisaatiomme rakennustöitä puhtaalta pöydältä, vaan olemme jo hyvää vauhtia menossa eteenpäin turvaamaan tilatiedon avulla suomalaisille terveitä, turvallisia ja tarkoituksenmukaisia julkisia tiloja.

Mutta näihin asioihin lupaan palata ensi vuonna. Sitä ennen kiitokset asiakkaillemme, omalle henkilöstöllemme, yrityksemme hallitukselle, lukuisille yhteistyökumppaneillemme ja palveluntarjoajillemme. Toivotan kaikille oikein rauhallista joulunaikaa ja hyvää uutta vuotta 2022!

Jukka

***

Jukka Latvala
toimitusjohtaja
Maakuntien tilakeskus

p. 029 471 2002
etunimi.sukunimi@maakuntientilakeskus.fi

 

Jaa sosiaalisessa mediassa