Maakuntien tilakeskus hyvinvointialueiden omistukseen

tiistai 17.01.2023 | Maakuntien tilakeskus, Hyvinvointialue

Maakuntien tilakeskuksen kuvituskuva Tampereen Tipotien terveysaseman portaikosta

Maakuntien tilakeskuksen omistuspohja laajeni vuodenvaihteessa hyvinvointialueille, Helsingin kaupungille ja HUS-yhtymälle. Yhtiön omistajana jatkaa Suomen valtio. Yhtiölle on valittu myös uusi hallitus ja hallituksen puheenjohtaja.

Maakuntien tilakeskuksen H-osakkeiden omistus siirtyi vuodenvaihteessa 2022–2023 Suomen valtiolta hyvinvointialueille. Valtio jää yhtiöön osakkeenomistajaksi V-lajisen osakkeen omistajana. Osakkeenomistajat allekirjoittivat osakassopimuksen, johon on kirjattu Maakuntien tilakeskuksen toiminnan, rahoituksen ja päätöksenteon periaatteet.

Omistusmuutos perustuu Maakuntien tilakeskuksen nimeämiseen vuonna 2021 laissa hyvinvointialueesta mainituksi kiinteistö- ja toimitilahallinnon osaamiskeskukseksi. Osaamiskeskus tuottaa kiinteistö- ja toimitilajohtamisen asiantuntijapalveluita sekä kokoaa, käsittelee, analysoi ja julkaisee toimitilajohtamisessa tarvittavaa tietoa. Niiden avulla voidaan muodostaa aiempaa tarkempaa tilannekuvaa, mikä mahdollistaa aluetasolla ja valtakunnallisesti entistä parempia päätöksiä. Yhteistyön tuloksena hyvinvointialueet voivat palvella ihmisiä kestävästi ja kustannustehokkaasti terveissä, turvallisissa ja tarkoituksenmukaisissa tiloissa.

Maakuntien tilakeskukselle uusi hallitus

Maakuntien tilakeskuksen hallitukseen valittiin joulukuussa 2022 kahdeksan jäsentä

  • tekninen johtaja Ollipekka Huotari, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
  • hyvinvointialuejohtaja Tero Järvinen, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
  • neuvotteleva virkamies Pauliina Pekonen, valtiovarainministeriö
  • tilapalvelujohtaja Elina Purmonen, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
  • talousjohtaja Ismo Rouvinen, Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
  • konsernijohtaja Jari Sarjo, Senaatti-kiinteistöt
  • kiinteistöjohtaja Vesa Vainiotalo, HUS-yhtymä
  • hyvinvointialuejohtaja Kirsi Varhila, Satakunnan hyvinvointialue

Hallituksen puheenjohtajana toimii Vesa Vainiotalo ja varapuheenjohtajana Jari Sarjo.

Maakuntien tilakeskuksen toimitusjohtajana jatkaa Jukka Latvala.

”Työmme tähtää siihen, että lisäämme hyvinvointialueiden kustannustehokkuutta. Tavoittelemme yhteistyössä valtakunnallisesti 300 miljoonan euron vuotuisia kustannussäästöjä toimitilakustannuksiin vuoteen 2030 mennessä. Työkalupakissamme on tiedolla johtamista, asiantuntija- ja Modulo-tilatietopalvelumme sekä yhteinen ja verkostomainen toiminta. Samalla autamme hyvinvointialueita saavuttamaan hiilineutraalin kiinteistö- ja toimitilakannan vuoteen 2035 mennessä”, Latvala sanoo.

Lisätietoja medialle

Katso myös

Maakuntien tilakeskus on hyvinvointialueiden toimitila- ja kiinteistöhallinnon osaamiskeskus. Tehtävämme on kehittää yhteistyössä hyvinvointialueiden ja valtion kanssa toimitilajohtamisen ratkaisuja, jotka mahdollistavat alueille terveet, turvalliset ja tarkoituksenmukaiset tilat sekä palveluverkot. Yhdessä tavoittelemme, että toimitilojen kustannustehokkuus paranisi valtakunnallisesti vuosittain yhteensä 300 miljoonalla eurolla vuoteen 2030 mennessä ja että saavuttaisimme Suomen ilmastopolitiikan mukaisen hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä.

 

Jaa sosiaalisessa mediassa