Hyvinvointialueiden ajankohtaista toimitilajohtamisessa

keskiviikko 04.10.2023 | Hyvinvointialue, Näkökulmat, Maakuntien tilakeskus

Maakuntien tilakeskuksen kuvituskuva Tampereen Tipotien terveysaseman portaikosta

Jututimme Maakuntien tilakeskuksen asiakkuusjohtaja Pasi Kortetta. Kysyimme, mitkä ovat hyvinvointialueiden kuumimmat puheenaiheet ja tärkeimmät toimenpiteet juuri nyt kiinteistö- ja toimitilajohtamisessa.

”Sanoisin, että hyvinvointialueiden kiinteistö- ja toimitilastrategiat, palvelutilaverkot ja niihin liittyvät vuokrasopimukset sekä sisäisen vuokran mallin käyttöönotto”, Korte luettelee.

Tärkein toimenpide: luoda kiinteistö- ja toimitilastrategia

”Hyvinvointialueet luovat parhaillaan kiinteistö- ja toimitilastrategioitaan. Niiden avulla jalkautetaan hyvinvointialueen strategia toimitilajohtamiseen. Samalla varmistetaan, että kiinteistö- ja toimitilajohtamisen käytössä on alan parhaat käytännöt.”

Näkyvin puheenaihe: palvelutilaverkot ja vuokrasopimukset

”Päivittäin saa lukea medioista, miten hyvinvointialueet aikovat sopeuttaa ja kehittää tilojaan vastaamaan hyvinvointialueen palvelustrategiaa. Verkkoa optimoidaan, ja samalla hyvinvointialueilla valmistaudutaan käymään läpi – tarvittaessa myös uudelleenneuvottelemaan – useampi tuhat vuokrasopimusta. Tämä on valtava urakka”, Korte sanoo.

Tietojen vertailtavuuden ehdoton edellytys: yhtenäinen sisäisen vuokran malli

Kolmas TOP3-aihe on tänä syksynä ollut sisäisen vuokran toiminta- ja laskentamalli.

”Vain yhtenäisten toiminta- ja laskutapojen avulla hyvinvointialueiden toimitilakustannuksista saadaan vertailukelpoisia niin hyvinvointialueen sisällä kuin hyvinvointialueiden kesken. Kun omistettujen ja vuokrattujen toimitilojen kustannukset saadaan kohdistettua samalla tavalla tilojen käyttäjille, kustannuksista saadaan läpinäkyviä. Monilla alueilla on havaittu, että läpinäkyvyys puolestaan motivoi tilojen entistä tehokkaampaan käyttöön”, Korte summaa.

Lue lisää

 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa