Kun kunnallisesta tulee hyvinvointialueen vuokranantaja, tietojen muutokset ilmoitettava Kelaan

keskiviikko 14.09.2022 | Vuokraus, Hyvinvointialue

Kuvituskuva

Jos kunnallisesta vuokranantajasta, kuten asumispalveluyksiköstä, tulee vuodenvaihteessa hyvinvointialueen vuokranantaja ja sen tiedot muuttuvat, muutoksista täytyy ilmoittaa Kelaan.

Vuokranantajan täytyy ottaa yhteyttä Kelaan, jos vuokranantajan nimi, Y-tunnus, tilinumero tai maksujen viitenumerot muuttuvat. Näin Kela voi kohdistaa oikein vuokranantajatietojen muutokset, jotka vaikuttavat asumisen tukien ja perustoimeentulotuen maksamiseen. 

Muutoksista on hyvä ilmoittaa heti, kun ne ovat tiedossa. Jos kunnassa on useampi siirtyvä vuokranantaja, kaikista muutoksista voi ilmoittaa samassa sähköpostiviestissä. Muutoksista pitää ilmoittaa myös, jos vain osa kunnallisen vuokranantajan kohteista siirtyy hyvinvointialueen hallintaan ja osa jää kuntaan. 

Kun vuokranantaja ilmoittaa tietojen muutokset Kelaan, asukkaan ei tarvitse tehdä sitä. Jos vuokran määrä muuttuu, asukkaan täytyy hakea Kelasta asumistuen tarkistusta. Jos asukkaan vuokrasopimus muuttuu, riittää, että hän toimittaa sen seuraavan tarkistushakemuksen liitteenä.

Kela tekee tammikuun muutokset vasta joulukuussa

Kela kertoo kotisivuillaan, että hyvinvointialueiden toiminnan käynnistymiseen liittyvät muutokset voidaan tehdä Kelassa vasta joulukuun maksun jälkeen. Syynä on, että muutokset joudutaan tekemään manuaalisesti. Kela pyrkii kuitenkin siihen, että tammikuun etuudet saadaan maksuun oikeilla tiedoilla.

Kela kuitenkin ennakoi, että nykyisten ja tulevien vuokranantajien on hyvä varautua, että osa suorituksista saatetaan maksaa vuodenvaihteen jälkeen vielä vanhoille tileille tai vanhoilla viitenumeroilla. Tällöin nykyisen vuokranantajan täytyy itse siirtää maksu uudelle vuokranantajalle eli hyvinvointialueelle. 

Lue lisää Kelan kotisivuilta

Katso myös

 

Jaa sosiaalisessa mediassa