Modulo-tilatietopalvelu tilavalmistelijoiden ja hyvinvointialueiden käytössä

keskiviikko 23.02.2022 | Tilatietopalvelu, Hyvinvointialue, Uutiskirjeet, Kehittäminen

Kuvituskuva

Maakuntien tilakeskuksen Modulo-tilatietopalvelu on Suomen laajin julkisten tilojen digitaalinen tietolähde arjen tilahallintaan, ennakoivaan tilajohtamiseen ja strategiseen päätöksentekoon. Palvelu on käytössä kaikilla Suomen sairaanhoito- ja erityishuoltopiireillä sekä suurimmalla osalla pelastuslaitoksista. Pian sitä käyttävät myös kaikki hyvinvointialueemme.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksessa nykyiset sote- ja pela-tilat siirtyvät hyvinvointialueiden käyttöön. Tietojen kartoittamista ja kokoamista ovat koordinoineet hyvinvointialueiden kiinteistö- ja tilavalmistelijat. Useilla alueilla on otettu välittömästi käyttöön Maakuntien tilakeskuksen Modulo-tilatietopalvelu.

”Olemme vuosien ajan kehittäneet Moduloa yhdessä sairaanhoito- ja erityishuoltopiirien sekä pelastuslaitosten kanssa. Niinpä monilla hyvinvointialueilla sen käyttöönottoa pidettiin jopa itsestäänselvyytenä”, Maakuntien tilakeskuksen Modulo-tilatietopalvelun kehityspäällikkö Jouni Pääkkönen sanoo.

Ensimmäisenä hyvinvointialueena palveluun liittyi Satasote. Se otti Modulon käytön heti lokakuun alussa 2021. Tuolloin järjestelmässä olivat alueella toimivien sairaanhoito- ja erityishuoltopiirien sekä pelastuslaitoksen tiedot. Lisäksi hyvinvointialue sai käyttöönsä edellisessä sote-valmistelussa alueen kunnilta koottuja tietoja. Nyt Modulo on samalla lailla jo kaikkien hyvinvointialueiden käytettävissä.

Modulon käyttöönottoa vauhditti myös Maakuntien tilakeskuksen nimeäminen lokakuussa 2021 hyvinvointialueiden toimitila- ja kiinteistöhallinnon osaamiskeskukseksi. Osaamiskeskuksen lakisääteisenä tehtävänä on hyvinvointialueiden yhteisen tilatietojärjestelmän ja siihen liittyvien palveluiden ylläpito. Lisäksi osaamiskeskus laatii valtioneuvostolle vuosittain selvityksen hyvinvointialueiden toimitilojen investointipäätöksistä ja niiden taloudellisista vaikutuksista.

Suurin savotta kuntien sote- ja pela-tilatietojen kokoamisessa

Sote-uudistuksen läpiviennin aikana kunnilta siirtyy hyvinvointialueille noin 2 900 kuntien vuokraamaa tai muilla sopimuksilla hallinnassa olevaa sote-tilaa sekä vajaat 200 pelastuslaitosten käytössä olevaa tilaa. Lisäksi kunnat sopivat hyvinvointialueiden kanssa noin 4 500 kuntien omistaman sote-kohteen ja reilun 500 pelastuslaitosten käytössä olevan rakennuksen vuokraamisesta kolmen vuoden ja yhden optiovuoden ajaksi. Hyvinvointialueille siirtyy myös noin 820 nykyisten sairaanhoito- ja erityishuoltopiirien – eli lähinnä kuntayhtymien – omistamaa rakennusta.

”Lähdimme hyvinvointialueiden kanssa yhdessä tuumin kokoamaan tarvittavia tilatietoja. Hyödynsimme Maakuntien tilakeskuksen aiempia kokemuksia tilatietojen kokoamisesta, keskustelimme aiheesta tilavalmistelijoiden verkostossa ja konsultoimme kunta-asiakkaitamme”, Pääkkönen taustoistaa.

Yhteistyö tuotti suosituksen toimintamallista, jonka avulla hyvinvointialueet ovat voineet koordinoida tilatietojensa kokoamista. Tietojen toimittamisen tahti Moduloon on jatkuvasti kiihtynyt:

”Ilmeisesti toimintatavat ovat matkan varrella hioutuneet entisestään. Tällä hetkellä Maakuntien tilakeskuksen Modulo-tilatietopalvelussa on reilut 8 700 hyvinvointialueiden kohdetta”, Pääkkönen kertoo.

Lue lisää

 

Jaa sosiaalisessa mediassa