Lupaus paremmasta tilajohtamisesta alkaa olla lunastettavissa

maanantai 14.12.2020 | Uutiskirjeet, Maakuntien tilakeskus

Vuosi 2020 jää historiaan fyysisen etäisyyden ja digitaalisen läheisyyden vuotena. Kun keväällä aloitimme kuntien tilatietohankkeen, emme aavistaneet, että virtuaalisiin työpajoihimme kokoontuisi kerta toisensa jälkeen yli 60 kiinteistöasiantuntijaa eri puolilta Suomea. Innostus niissä on ollut käsinkosketeltavaa.

Olemme saaneet arvokasta tietoa kuntien tilajohtamisen nykytilasta sekä tietopohjasta, jonka avulla rakennamme kokonaiskuvan kuntien kiinteistökannasta. On ollut hienoa havaita, miten ennakkoluulottomasti ja sujuvasti kuntien kiinteistövastuulliset ovat tarttuneet työhön. Kuntien välille on muodostunut yhteisen kehittämisen ja luottamuksen ilmapiiri virtuaalisissa työpajoissamme, joihin kaikki ovat osallistuneet tasaveroisina eri puolilta maata. Tällaiselle keskustelufoorumille on ollut selvästi tilaus ja yhteistyö on luonut hyvän pohjan tulevalle kehittämiselle.

Vahvalle tietopohjalle on tarvetta myös tulevien hyvinvointialueiden palveluverkon suunnittelussa. Sairaanhoitopiirien kanssa kehittämämme Modulo-tilatietopalvelu on siirtymässä vuodenvaihteessa tuotantokäyttöön ja tietopohja laajenee vaiheittain myös erityishuoltopiirien ja pelastuslaitosten tiedoilla.

Urakka on ollut ja on edelleen valtava, mutta Moduloon viedystä tiedosta on pian lupa odottaa hyötyjä kiinteistöjohtamiseen: ajantasainen tieto helpottaa päivittäistä työtä, raportit mittaavat onnistumista ja antavat pohjan suunnittelulle, budjetointityökalu mahdollistaa ennakoivan suunnittelun, ja valtakunnallisesti vertailtavat tunnusluvut kirittävät tilojen tehokasta käyttöä.

Nykyinen palvelusopimuksemme valtiovarainministeriön kanssa on voimassa vuoden 2021 loppuun. Ensi kevät näyttää, mihin suuntaan sote-uudistuksen lakipaketissa esitetty toimitila- ja kiinteistöhallinnon osaamiskeskus päätösten myötä kääntyy. Kevään mittaan kirkastuu myös kuntien tilatietohankkeen jatko. Meille ensi vuosi on joka tapauksessa tiedolla johtamisen vuosi, lupausten lunastuksen vuosi ja tietopohjan parantamisen vuosi. Parannamme julkisen sektorin tilatietoisuutta ja autamme asiakkaitamme suunnittelemaan palveluverkot tehokkaiksi.

Lämmin kiitokseni kaikille kumppaneillemme rakentavasta, muutoksiin sopeutuvasta ja kehittämismyönteisestä vuodesta.

Rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta!

Jukka Latvala
toimitusjohtaja
Maakuntien tilakeskus

 

Jaa sosiaalisessa mediassa