Kunnille käyttöön muokattava valtakunnallinen vuokrasopimus

torstai 30.06.2022 | Vuokraus, Maakuntien tilakeskus, Hyvinvointialue

Maakuntien tilakeskus on julkaissut kunnille maksuttoman työkalupakin vuokrasopimusten laatimiseen. Pakki sisältää vuokrasopimuspohjan, yleiset vuokrasopimusehdot, rakennustyyppikohtaiset vastuunjakotaulukot, käyttöoikeussopimuksen sekä taulukkopohjan vuokratietojen kokoamista varten. Vuokrasopimusten asiakirjapohjat voi ladata Word- ja Excel-tiedostoina alla olevasta linkistä. Ne ovat saatavilla myös Maakuntien tilakeskuksen kuntien tilatietopalveluiden ja hyvinvointialueiden kiinteistö- ja toimitilavalmistelijoiden Teams-kanavista. Sopimusasiakirjojen soveltamisohjeet julkaistaan elokuussa 2022.

”Vuokrasopimusmallin avulla yhdenmukaistetaan kuntien ja hyvinvointialueiden vuokrauksen käytänteitä koko maassa sekä vastataan kuntien ja hyvinvointialueiden toiveeseen helpottaa niiden välisten vuokrasopimusten laadintaa. Vuokrasopimusten asiakirjapohjien käyttö on kunnille näppärää, vapaaehtoista ja maksutonta. Kunnat voivat käyttää ja muokata pohjia tarpeidensa mukaan”, Maakuntien tilakeskuksen erityisasiantuntija Esko Korhonen kertoo.

Apu on tarpeen ja valtakunnallisesti merkittävä, kun 293 Manner-Suomen kuntaa vuokraavat tuhansia tiloja hyvinvointialueille. Valtioneuvoston keväällä antaman vuokra-asetuksen mukaisesti ne kunnan omistamat tilat, jotka kunta vuokraa hyvinvointialueelle, edellyttävät erityistä vuokran määrittämistä 1.1.2023 alkavalle 3 + 1 vuoden sopimuskaudelle.

Asiakirjapohjien lisäksi tarjolla digipalvelu vuokrien määrittämisestä aina sopimuksen sähköiseen allekirjoitukseen

Vuokrasopimustyökalupakin lisäksi Maakuntien tilakeskus tarjoaa kuntien käyttöön digitaalisen Skenarios-palvelun hyvinvointialueille siirtyvien tilojen vuokrien määrittämiseen.

”Skenarios-palvelussa ovat valmiina tiedot kunnalta hyvinvointialueelle siirtyvistä sote- ja pela-toimitiloista. Kunnat voivat täydentää ja määritellä palvelussa hyvinvointialueelle vuokraamiensa tilojen vuokria ja halutessaan laatia vuokrasopimuksen sähköiseen allekirjoitukseen asti. Tuemme kuntia myös Skenarioksen monipuolisessa hyödyntämisessä, ja senkin käyttö on kunnille maksutonta”, Korhonen toteaa.

Lisätietoja

Lisätietoja valtakunnallisesta vuokrasopimusmallista ja asiakirjapohjista saat Maakuntien tilakeskuksen kuntien tilatietopalveluiden asiantuntijoilta sähköpostitse osoitteesta info@maakuntientilakeskus.fi tai puhelimitse vaihteen kautta numerosta 029 471 3000.

Vuokrasopimusmallin kehittämisestä vastasivat yhteistyössä kunnat, hyvinvointialueiden toimitilavalmistelijat, Kuntaliitto ja Maakuntien tilakeskus puheenjohtajanaan erityisasiantuntija Esko Korhonen. Ryhmässä olivat Kuntaliitosta mukana yhdyskunta ja ympäristö -yksikön tilapalvelupäällikkö Jussi Niemi ja lakiyksikön johtava lakimies Pirkka-Petri Lebedeff. Konsultointitukea tarjosivat KPMG:n liikejuridiikan asiantuntija Jaska Ikäheimonen, julkisen sektorin taloushallinnon neuvontapalveluista vastaava Anssi Koski ja vanhempi lakimies Ville Ikäheimonen. Maakuntien tilakeskuksesta työryhmässä vaikuttivat myös Kuntien tilatieto -hankkeen projektipäällikkö Marko Suomela ja hyvinvointialueiden Modulo-tilatietopalvelun tilatietoasiantuntija Mirko Ahonen.

Katso myös

 

Jaa sosiaalisessa mediassa