Julkiset tilat Suomi -ohjelmalla tehostetaan tilojen käyttöä

torstai 18.04.2024 | Hyvinvointialue, Kehittäminen, Maakuntien tilakeskus

Valtiovarainministeriö on käynnistämässä Julkiset tilat Suomi -ohjelmaa, jossa tuotetaan yhdessä valtion, kuntien ja hyvinvointialueiden kanssa tietopohjaa julkisen sektorin kiinteistöistä sekä niiden kunnosta päätöksenteon tueksi. Maakuntien tilakeskus edustaa hyvinvointialueita ohjelmassa.

Julkiset tilat Suomi -ohjelma, joka on osa pääministeri Orpon hallitusohjelmaa, tähtää julkisen sektorin tilojen käytön tehostamiseen ja ympäristöystävällisempien ratkaisujen edistämiseen. 

Soteuudistus on vaikuttanut merkittävästi julkisten tilojen käyttöön. Uudistuksen myötä monien kuntien omistamien tilojen käyttö on siirtynyt hyvinvointialueille määräaikaisilla vuokrasopimuksilla. Keskeinen, muttei ainoa, kysymys on, mitä näille tiloille tapahtuu vuokra-ajan päätyttyä. 

”Julkiset tilat Suomi -ohjelman tavoitteena on löytää julkisille tiloille uusia yhteiskäyttömahdollisuuksia ja tehostaa tilojen käyttöä”, Maakuntien tilakeskuksen asiakkuusjohtaja Pasi Korte kertoo.  

Yhteistyöllä kohti tehokkaampaa tilankäyttöä

Julkiset tilat Suomi -ohjelman pitkän aikavälin tavoitteet hyvinvointialueiden näkökulmasta keskittyvät tilojen tehokkaaseen ja järkevään käyttöön, mikä tukee paremmin palvelutoimintaa. Hyvin suunnitellut ja tehokkaasti käytetyt tilat voivat merkittävästi parantaa hyvinvointialueiden palveluiden laatua ja saatavuutta.  

Kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyö on keskeistä tilojen tehokkaan käytön ja palveluverkon optimoinnin kannalta. Kuntien omistamat vuokratilat muodostavat suuren osan hyvinvointialueiden käyttämistä tiloista. Yhdessä voidaan suunnitella ja toteuttaa palveluverkkoja, jotka vastaavat demografisten muutosten ja palvelutarpeiden kehitystä.  

Julkiset tilat Suomi -ohjelma tarjoaakin ainutlaatuisen mahdollisuuden uudistaa julkisen sektorin tilankäyttöä yhteistyön ja innovatiivisten ratkaisujen kautta. Tulevaisuudessa esimerkiksi Kela, kaupungin palvelupiste ja hyvinvointialueen lääkärinvastaanotto voitaisiin sijoittaa samaan osoitteeseen. Tällä tavalla voitaisiin paitsi säästää kustannuksissa, myös tehostaa palvelutoimintaa alueen asukkaille. 

Tehokas tilankäyttö ratkaisee kustannuspaineet

Kuva Pasi KortteestaTilojen merkitys hyvinvointialueiden palvelujen tehokkuudessa on korostunut. Toimitilojen kustannustehokas ja tarkoituksenmukainen käyttö voi tuottaa merkittäviä säästöjä toiminnan kokonaiskustannuksissa. Korte korostaa, että kustannussäästöt eivät synny kuitenkaan pelkästään tilojen määrää vähentämällä, vaan tarvitaan myös investointeja nykyisiin ja uusiin tiloihin. 

”Vaikka hyvinvointialueiden kustannuspaineet ovat todellisia, ei ratkaisuna pidä yksioikoisesti nähdä ainoastaan tilojen vähentämistä. Sen sijaan keskittyminen tilojen tehokkaaseen ja järkevään käyttöön ja niiden kehittäminen voi luoda perustan kestävämmälle ja taloudellisemmalle tulevaisuudelle julkisella sektorilla”, Korte toteaa. 

”Toisaalta on hyvä tiedostaa, että vaikka tilat muodostavat merkittävän kustannuserän, niiden osuus on kuitenkin alle 10 prosenttia hyvinvointialueiden kokonaiskustannuksista.” 

Neliöitä paljon – tilat vain murto-osa kokonaiskustannuksista

Maakuntien tilakeskuksen tilatietopalvelunmukaan hyvinvointialueet hallinnoivat yli 10,9 miljoonaa neliömetriä, jotka jakautuvat omistettuihin ja vuokrattuihin tiloihin. Nämä tilat ovat levinneet laajalle alueelle. Ne kattavat 9 500 rakennusta ja 8 600 vuokrasopimusta.  

Maakuntien tilakeskus auttaa hyvinvointialueita tunnistamaan olemassa olevat, käyttöön sopivimmat ja toisaalta tarpeettomiksi käyvät tilat. Lisäksi tilakeskus tukee nykyisten tilojen kehittämistä sekä tuottaa tietoa investointeihin. Prosessi tukee hyvinvointialueiden pyrkimystä optimoida palveluverkkonsa ja vastata joustavasti muuttuviin tilatarpeisiin. 

Kohti kestävämpää tilankäyttöä

Kortteen mukaan Julkiset tilat Suomi -ohjelman tavoitteissa keskeistä on kaavoitusyhteistyö, yhdenmukaiset ja vertailukelpoiset laskentaperiaatteet toimitilainvestoinneille ja -kustannuksille sekä palvelu- ja yhteisöllisen asumisen kehittäminen yhteistyössä. Näiden tavoitteiden saavuttaminen edellyttää tulevaisuuteen katsovaa yhteistyötä kaikkien toimijoiden kesken. 

Hyvinvointialueilla on edessä merkittäviä haasteita ja mahdollisuuksia, kun ne pyrkivät tasapainottamaan taloutensa ja sopeuttamaan palvelunsa demografisiin muutoksiin. Maakuntien tilakeskus ei tässä muutoksessa ainoastaan tarjoa tietoa ja neuvontaa, vaan myös edistää verkostomaista yhteistyötä ja kestävän kiinteistönpidon parhaita käytäntöjä. 

Tulevaisuudessa hyvinvointialueiden tilat tukevat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluita entistä tehokkaammin ja vastaavat julkishallinnon uusiin vaatimuksiin sekä tulevaisuuden tarpeisiin. Julkiset tilat Suomi -ohjelmassa Maakuntien tilakeskus ja sen sidosryhmät työskentelevät yhdessä luodakseen kestävämmän, tehokkaamman ja tarkoituksenmukaisemman tulevaisuuden julkisen sektorin tilankäytölle Suomessa. 

Lue lisää:

 

Jaa sosiaalisessa mediassa